top of page

HEST

Vi tilbyr en rekke tjenester ved vår hesteavdeling. Under kan du lese litt mer om noen av tjenestene vi utfører. Utover dette tilbyr vi indremedisinske utredninger, sårbehandling, vaksinering, kolikkbehandling, hospitalisering m.m.

Halthetsutredning

Mange hester opplever å bli halt en eller flere ganger i løpet av livet sitt. Hos Målselv Dyreklinikk kan vi tilby en grundig halthetsutredning utført av veterinærer med lang erfaring. Vi har tilgang på ridehall hele året. Klinikken har DR (direkte røntgen) røntgenutstyr, som gjør undersøkelsen effektiv og gir bilder av meget god kvalitet. Ultralyd brukes for undersøkelse av sener og ligamenter, ledd, rygg og bekken. Haltheter kan komme snikende eller mer akutt og kan ha mange ulike årsaker. Ikke alltid kommer svaret fra hestens bein, men også bla ryggproblemer, munn/tannproblemer, dårlig tilpasset utstyr, påvirkning fra rytter mm.. Det er derfor veldig viktig for oss å få et godt inntrykk av problemet fra eier før undersøkelsen, så vi kan sette av tilstrekkelig tid for utredning. Vi samarbeider med faglært hovslager som er fast ved NSNL (Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest), hvor vi også holder til.

 

Endoskopi

Med vår Storz Telepack vet endoskop kan vi undersøke hestens luftveissystem, magesekk og fremre del av tynntarm. Endoskopet brukes også i diagnostikk av øvre luftveier og bihuler. Undersøkelse av luftveier med endoskop er indisert dersom hesten hoster, lager «ulyder» fra luftveiene og hos travere med nedsatt prestasjon. Vanligste årsaken til hoste hos voksne hester (over 5 år) er «astmalignende» tilstander. Dersom dette mistenkes vil vi ta en BAL-prøve (lungeskylleprøve), for å stille diagnosen.

Undersøkelse av magesekk (gastroskopi) gjøres primært når det er mistanke om at hesten har magesår. Det er viktig at hesten fastes i minst 14 timer før undersøkelsen, slik at det ikke er fôr eller vann i magesekken. Magesår er svært vanlig hos hest, spesielt hos løpshester. Undersøkelser har vist at også opptil 60% av hobbyhester har magesår.

 

EKG

Målselv Dyreklinikk tilbyr undersøkelse av hjertet med EKG. EKG-undersøkelse er indisert hvis vi hører rytmeforstyrrelser eller bilyd når vi lytter på hjertet med stetoskop. Med vårt portable EKG-system har vi også mulighet til å ta EKG under belastning (hesten kjøres eller rides), for å se hvordan hjertet fungerer under fysisk aktivitet. Dette er indisert ved for eksempel nedsatt prestasjon hos travhester, Vi har også mulighet for å ta EKG av foster hos drektige hopper, dette er indisert dersom det av forskjellige grunner mistenkes at det er noe galt med fosteret.

Kiropraktikk

Vår veterinær Marte Engjaberg er utdannet veterinær-kiropraktor og tilbyr dette til små og store dyr.

Tannbehandling
Hos Målselv Dyreklinikk legger vi vekt på å utføre en grundig undersøkelse av hestens munn. For å kunne gjøre dette trygt for både hest, eier og veterinær, vil hesten alltid få et beroligende medikament før undersøkelsen.

Vi tilbyr rutine-tannundersøkelse, samt avansert tannbehandling som kariesbehandling og rotfyllinger, tanntrekk av fortenner og jeksler, samt operasjoner i bihuler. Alt dette gjøres på stående hest; kun beroligende og lokalbedøvelse. Hesten slipper å ligge i narkose, noe som er tids- og ressursbesparende og mer skånsomt for hesten.  Vi har digitalt røntgensystem og tann-kamera, som er en viktig del av vårt diagnostiske verktøy. En grundig tannhelsekontroll ligger likevel til grunn for videre diagnostikk og behandling.

Hvor ofte en hest bør undersøkes varierer og må avgjøres i hvert enkelt tilfelle. Vi anbefaler at unghesten undersøkes før innkjøring/innridning. Hesten er i tannfelling fra 1-5 års alder, og vi anbefaler tannhelsekontroll hver 8.-9. måned i denne perioden.

Johanna Schneider har Certificate in advanced Veterinary Practice innen Equine Dentistry (CertAVP: ED); en videreutdanning fra universitetet i Liverpool. I juli 2020 startet hun på spesialistutdanning innen hestens tannhelse, som den første i Norge. En utdanning som koordineres av European Veterinary Dental College. Det er hun som utfører det meste av tannbehandlingene hos oss. MålselVet AS samarbeider med europeisk spesialist i tannsykdommer hos hest, Chris Pearce (Dipl. ECVD), som kommer til oss årlig for å bistå med mer avanserte kasus.

 

Kirurgi

Vi utfører rutinemessige bløtvevskirurgiske inngrep. Kastrering utføres enten stående og liggende hos oss. Vi utfører også kastrasjon av klapphingster (kryptorkisme) hos unghester.

Inseminering

Klinikken er godkjent avlsstasjon, og vi inseminerer med fersk og frossen sæd. Nærhet til Bardufoss flyplass gjør sæd lett tilgjengelig ved flyfrakt. Ta kontakt med oss i god tid for å planlegge inseminering av din hoppe.

 

Blodprøver

Vi har egen blodlab på huset. Dette gir oss en rask og effektiv diagnostisering. Merk likevel at enkelte spesielle blodprøver må sendes til eksterne laboratorier.

Ponnimåling

Vi har to autoriserte ponnimålere på huset: Johanna Schneider og Yngvar Fossland. Ved ponnimåling er det viktig at passet til ponnien medbringes.

Oppstalling

Vi kan tilby oppstalling hos Nasjonalt senter for Nordlanshest/Lyngshest. Husk at hesten må være vaksinert i henhold til Norges Rytterforbund sitt reglement for å kunne stalles opp her.

bottom of page